ECO-INNOVATION PRACTICES AND BUSINESS PROCESSES IN FURNITURE SUPPLY CHAIN MANAGEMENT:

ANALYSIS MODEL PROPOSITION

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18226/23190639.v10n3.03

Keywords:

ecoinnovation, furniture, business processes, practices, model

Abstract

The Brazilian furniture industry is responsible for promoting a significant part of the economy. The still traditional production process and its main raw material, wood, require the use of various natural resources and, together with the other materials necessary for the elaboration of products, the sector produces a significant amount of waste. These situations require adequate procedures to reduce damage to the environment. Due to the need to adapt companies to a model that is less harmful to the environment, the study aims to analyze the relationship between eco-innovation practices and business processes in the management of the furniture supply chain, for the purpose of elaborating of an analysis model. By means of the concepts of furniture supply chain management and eco-innovation, a model was developed to analyze the relationships between them. The literature search of the sector and systematic literature review were used as a method. It was identified that the business processes susceptible to the application of eco-innovation practices to the management of the furniture supply chain. It was concluded that eco-innovation practices are related to the business processes customer relationship management, manufacturing management, supplier relationship management, product development and commercialization and return management, and these practices can be applied to the obtaining environmental benefits, contributing to a better understanding of the applicability of eco-innovation in the furniture industry.

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Author Biographies

Natalia Troccoli Marques da Silva, Centro de Educação Tecnológica Paula Souza

Mestre em Ciência pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho -  UNESP, Docente nas áreas de Gestão no Centro de Educação Tecnológica Paula Souza. 

Giuliana Aparecida Santini Pigatto, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP

Livre-docente em Inovação e Redes Sociais em Sistemas Agroalimentares (2020); Realizou pós doutoramento na Universidade de Pisa/ Itália (2019). Doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos (2006). Mestrado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos (2002) . Graduação em Ciências Econômicas pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1999). É docente em Regime de Dedicação Integral à Docência e Pesquisa (RDIDP) na Faculdade de Ciências e Engenhara (FCE/UNESP), Campus de Tupã; Professora permanente do Programa de Pós-graduação em Agronegócio e Desenvolvimento da UNESP de Tupã (área Interdisciplinar Capes); Pesquisadora do Cepearo e do All 4 Food: Inovação e Sustentabilidade em Sistemas Agroalimentares. Tem experiência na área de Economia, com ênfase em Sistemas Agroalimentares, atuando nas linhas de pesquisa de: Inovação (tecnológica, social e ambiental) e a sustentabilidade; Redes Sociais; Nova Economia Institucional - Economia dos Custos de Transação; e Comércio Internacional.

Eduardo Guilherme Satolo, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP

Professor Associado na Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (UNESP), Faculdade de Ciências e Engenharia (FCE), Câmpus de Tupã no curso de Administração (09/2013 até o momento); Docente Permanente do Mestrado Acadêmico em Agronegócio e Desenvolvimento da FCE/Tupã. Líder e pesquisador do grupo de pesquisa Kamby (GPKamby) "Boas Práticas na Pecuária Leiteira". Pesquisador dos grupos de pesquisa CEPEAGRO (Centro de Pesquisa em Administração e Agronegócio/UNESP), do Laboratório DGE (Design Thinking, Gestão e Engenharia Industrial - UFF/Unesp) e do Núcleo de Desenvolvimento e Otimização de Processos e Sistemas Produtivos (UNIMEP). É livre docente em Administração da Produção pela Unesp (2019). Pós-Doutor pelo Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção e Sistemas Computacionais (MESC-ICT) da Universidade Federal Fluminense - UFF (2018). Graduado, Mestre e Doutor em Engenharia de Produção pela Universidade Metodista de Piracicaba (UNIMEP). Pós-graduado em Gestão e Produção de Álcool e Açúcar (MBA), pelo IAT/Fatep. Coordenou e lecionou nos cursos de Engenharia de Produção em IES particulares (2008 -2013). Atua em pesquisas na área de Gestão da Produção, Gestão da Qualidade; Gestão da Cadeia de Suprimentos, Planejamento e Controle da Produção e Sustentabilidade organizacional.

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Published

2023-04-30

How to Cite

Troccoli Marques da Silva, N., Aparecida Santini Pigatto, G., & Guilherme Satolo, E. (2023). ECO-INNOVATION PRACTICES AND BUSINESS PROCESSES IN FURNITURE SUPPLY CHAIN MANAGEMENT:: ANALYSIS MODEL PROPOSITION. Brazilian Journal of Management and Innovation (Revista Brasileira De Gestão E Inovação), 10(3), 48–128. https://doi.org/10.18226/23190639.v10n3.03