A contribuição da comensalidade para a saúde emocional
DOI:
https://doi.org/10.18226/21789061.v17ip170309Keywords:
Comensalidade, Saúde emocional, HospitalidadeAbstract
Hospitality is a field of study that analyzes interpersonal relationships, and commensality, as a dimension that values the act of sharing food, stands out as a phenomenon that highlights social dynamics and its relevance for the emotional well-being of individuals. The act of eating together promotes socialization, communication, and strengthening of bonds, contributing significantly to the mental health of diners. Given the importance of sharing food, this article analyzes how the practice of commensality can positively influence emotional health. To investigate the emotional benefits associated with commensality, the mechanisms that support this relationship, and the effects of this practice on emotional well-being, the research was conducted through a narrative review of the literature, synthesizing current knowledge on the subject. The analysis highlighted how shared meal practices contribute to emotional health, connecting the findings to existing theories and evidencing the multidimensionality and complexity of this relationship.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
Os Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Attribution License que permitindo o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria do trabalho e publicação inicial nesta revista.
Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).



