Medidas de Prevenção para Enfrentamento da Covid-19 e Monitoramento de Casos em Empreendimentos Turísticos de Bento Gonçalves, Brasil/ Preventive Measure for Facing Covid-19 and Monitoring Cases in Tourism Companies in Bento Gonçalves, Brazil

Autores/as

Palabras clave:

Turismo, Tourism, Covid-19, Monitoramento, Monitoring, Medidas de Prevenção, Preventive Measures, Bento Gonçalves, Brasil, Brazil.

Resumen

RESUMO

A pandemia Covid-19 vem gerando consequências em diversos setores da economia, inclusive no turístico. O presente artigo tem como objetivo identificar as medidas de prevenção adotadas no enfrentamento da mesma e a incidência de casos entre visitantes, colaboradores e proprietários de empreendimentos turísticos no município de Bento Gonçalves, Brasil. A pesquisa envolveu duas fases empíricas realizadas no ano de 2020, com a aplicação de dois questionários online quantitativos: diagnóstico para identificar casos da doença e medidas preventivas adotadas em 136 empreendimentos turísticos; e monitoramento semanal em 111 empreendimentos turísticos. Os resultados indicam a adoção de processos para prevenção e controle, tais como higienização frequente e disponibilização de álcool gel, e presença de 31 casos de Covid-19 no período analisado pela pesquisa. O estudo reforça a necessidade de adequações em protocolos de higiene e segurança nos empreendimentos, visando a retomada e continuidade das atividades no setor turístico.

PALAVRAS-CHAVE

Turismo; Covid-19; Monitoramento; Medidas de Prevenção; Bento Gonçalves, Brasil.

 

ABSTRACT

The Covid-19 pandemic has consequences in several sectors of the economy, including tourism. This article aims to identify the preventive measures adopted in the confrontation of Covid-19 and the incidence of cases among visitors, employees and owners of tourist enterprises in the municipality of Bento Gonçalves, Brazil. The research involved two empirical phases carried out in the year 2020, with the application of two quantitative online questionnaires: diagnosis to identify cases of the disease and preventive measures adopted in 136 tourism companies; and weekly monitoring in 111 tourism companies. The results indicate the adoption of processes for prevention and control, such as frequent hygiene and availability of alcohol gel, and the presence of 31 cases of Covid-19 in the period analyzed by the research. The study reinforces the need for adjustments in hygiene and safety protocols in the undertakings, aiming at the resumption and continuity of activities in the tourism sector.

KEYWORDS

Tourism; Covid-19; Monitoring; Preventive Measures; Bento Gonçalves, Brazil.

 

AUTORIA

Hernanda Tonini – Doutora. Professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul, Bento Gonçalves, RS, Brasil. Lattes: http://lattes.cnpq.br/8311832597020470 https://orcid.org/0000-0002-2525-3325  E-mail: hernanda.tonini@bento.ifrs.edu.br 

 

Joice Lavandoski – Doutora. Professora na Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro Unirio, Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Lattes: http://lattes.cnpq.br/8368984336321718 https://orcid.org/0000-0002-7324-1134 E-mail: joice.lavandoski@unirio.br

Tissiane Schmidt Dolci – Mestra. Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS, Brasil. Lattes: http://lattes.cnpq.br/8042984422780905 https://orcid.org/0000-0002-0072-2009 E-mail: tissiane.dolci@poa.ifrs.edu.br

Raquel Fronza Scotton – Especialista.  Diretora de Extensão, Professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul, Bento Gonçalves, RS, Brasil. Lattes: http://lattes.cnpq.br/4343711926154998 E-mail: raquel.scotton@bento.ifrs.edu.br

 

REFERÊNCIAS

Alan, C. B., So, S., & Sin, L. (2006). Crisis management and recovery: how restaurants in Hong Kong responded to SARS. International Journal of Hospitality Management, 25(1), 3-11. Link

Collins-Kreiner, N., & Ram, Y. (2020). National tourism strategies during the Covid-19 pandemic. Elsevier Public Health Emergency Collection, 19(103076), s/d. Link

Da Cunha Souza, M. C. (2021). O Estado e o turismo no Brasil: análise das políticas públicas no contexto da pandemia da Covid-19. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, 15(1), 1-13. Link

Farzanegan, M. R., Gholipour, H. F., Feizi, M., Nunkoo, R., & Andargoli, A. E. (2020). International tourism and outbreak of coronavirus (Covid-19): a cross-country analysis. Journal of Travel Research, 1(6), 1-6. Link

Gamio, L. (2020). The workers who face the greatest coronavirus risk. The New York Times. Link

Global Hospitality Service - GHS. (2020). An essential guide to post Covid-19 hospitality delivery. Global Hospitality Service. Link   

Gössling, S., Scott, D., & Hall, M. C. (2021). Pandemics, tourism and global change: a rapid assessment of Covid-19. Journal of Sustainable Tourism, 29(1), 1-20. Link

Gunay, S., & Kurtulmuş, B. E. (2021). Covid-19  social distancing and the US service sector: What do we learn? Research in International Business and Finance, 56, 1-18. Link

Hao, F., Xiao, Q., & Chon, K. (2020). Covid-19 and China’s hotel industry: impacts, a disaster management framework, and post-pandemic agenda. International Journal of Hospitality Management, 90, 1-11. Link

Hu, H., Yang, Y., & Zhang, J. (2021). Avoiding panic during pandemics: Covid-19 and tourism-related businesses. Tourism Management, 86(3), 104316. Link

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística - IBGE. (2021). Portal Cidades. Link

International Federation for Information Processing - IFIP (2021). South America Map WCCE 2009, Bento Gonçalves, Brazil. Link

Mao, Y., He, J., Morrison, A. M., & Andres Coca-Stefaniak, J. (2020). Effects of tourism CSR on employee psychological capital in the Covid-19 crisis: from the perspective of conservation of resources theory. Current Issues in Tourism, 24(19), 1-19. Link

Maranhão, R. A., & Maranhão, R. R. (2020). Novo coronavírus (2019-nCoV): uma abordagem preventiva para o setor hoteleiro. Brazilian Journal of Health Review, 3(2), 2814-2828. Link

Moura, A. S. & Rocha, R. L. (2012). Endemias e epidemias: dengue, leishmaniose, febre amarela, influenza, febre maculosa e leptospirose. Núcleo de Educação em Saúde Coletiva-Nescon/UFMG. Link

Ministério da Saúde - MS. (2021). Covid-19: Painel Coronavírus Brasil. Link

Rio Grande do Sul. (2021). Regiões turísticas. Link

Rio Grande do Sul. (2020). Modelo de Distanciamento Controlado Rio Grande do Sul. Protocolos Gerais e Específicos Obrigatórios e Setoriais. Link

Qiu, R. T., Park, J., Li, S., & Song, H. (2020). Social costs of tourism during the Covid-19 pandemic. Annals of Tourism Research, 84(102994), 1-14. Link

Rede Brasileira de Observatórios de Turismo - Rbot. (2020). Sondagem empresarial dos impactos da Covid-19  no setor do turismo no Brasil: apresentação dos resultados: Observatórios participantes da sondagem; Observatório de Turismo do Paraná... 2020.  Link

Rezende, J. M. de. (1998). Epidemia, endemia, pandemia, epidemiologia. Revista de Patologia Tropical/Journal of Tropical Pathology, 27(1), 153-155. Link

Rezende, J. M. de. (2009). As grandes epidemias da história. In: J. M. de Rezende (org.). À sombra do plátano: crônicas de história da medicina (pp. 73-82). São Paulo: FAP-UNIFESP.

Secretaria Municipal de Turismo - Semtur. (2021). Planilha disponibilizada pela Semtur com estatísticas do fluxo turístico no município de Bento Gonçalves.

Shao, Y., Hu, Z., Luo, M., Huo, T., & Zhao, Q. (2020). What is the policy focus for tourism recovery after the outbreak of Covid-19? A co-word analysis. Current Issues in Tourism, 24(7), 1-6. Link  

Sigala, M. (2020). Tourism and Covid-19: impacts and implications for advancing and resetting industry and research. Journal of Business Research, 117, 312-321. Link

Škare, M., Soriano, D. R., & Porada-Rochoń, M. (2021). Impact of Covid-19 on the travel and tourism industry. Technological Forecasting and Social Change, 163(120469), 1-14. Link

Spanaki, M. Z., Papatheodorou, A., & Pappas, N. (2021). Tourism in the Post (?) Covid-19 Era: evidence from the hotel sector in the North East of England. Worldwide Hospitality and Tourism Themes, 1-14. Link

World Tourism Organization - UNWTO. (2021). Worst year in tourism history with 1 billion fewer international arrivals. World Tourism Organization. Link

World Health Organization - WHO. Coronavirus disease (Covid-19). World Health Organization. Link

 

 

Publicado

2021-12-27

Cómo citar

Tonini, H., Lavandoski, J., Dolci, T. S., & Scotton, R. F. (2021). Medidas de Prevenção para Enfrentamento da Covid-19 e Monitoramento de Casos em Empreendimentos Turísticos de Bento Gonçalves, Brasil/ Preventive Measure for Facing Covid-19 and Monitoring Cases in Tourism Companies in Bento Gonçalves, Brazil. Revista Rosa Dos Ventos - Turismo E Hospitalidade, 13(4). Recuperado a partir de https://sou.ucs.br/etc/revistas/index.php/rosadosventos/article/view/10136