Representation of Northeast Food Culture in Food Books

Authors

  • Felipe Silva Campos Universidade Anhembi Morumbi
  • Sênia Regina Bastos Universidade Anhembi Morumbi

Keywords:

Tourism; Gastronomy; Food culture; Northeastern Food.

Abstract

The article focuses on the representation of northeastern food culture in gastronomy books. To this end, it problematizes food culture and, secondly, investigates the characteristics of the food culture represented as northeastern, based on a bibliographical survey. The study is based on a qualitative approach, of an exploratory nature, whose results show the existence of three large characteristic areas: the Recôncavo of Bahia, with palm oil cuisine and food customs influenced by African descendants; the culinary culture of the northeastern hinterland, based on the ingredients and cuisine of meat, stews and offal; and the coastal culinary culture, characterized by the use of fish and seafood.

Author Biographies

Felipe Silva Campos, Universidade Anhembi Morumbi

Mestre em Hospitalidade. Professor, Senac São Paulo, São Paulo, São Paulo, Brasil. Lattes: https://lattes.cnpq.br/8668946556860009. E- mail: campos.felipes@gmail.com

Sênia Regina Bastos, Universidade Anhembi Morumbi

Doutora em História. Professora, Universidade Anhembi Morumbi, São Paulo, São Paulo, Brasil. Lattes: http://lattes.cnpq.br/9403222681503465. E- mail: seniabastos@gmail.com

References

Albuquerque Jr., D. M. (2011). A Invenção do Nordeste e Outras Artes. São Paulo: Cortez.

Alves, M.M. (2008). Fundamentos da nossa culinária. Revista Gula [impressa], 188, 45-52.

Bourdieu, P. (1983). Sociologia [Review of Sociologia]. São Paulo: Ática.

Boutaud, J. J. (2011). Comensalidade. Compartilhar a mesa. In A. Montandon. (org.), O Livro da Hospitalidade (pp. 1213-1230). São Paulo: Senac.

Cascudo, C. (2011). História da Alimentação no Brasil. Rio de Janeiro: Global.

Castro, J. (1984). Geografia da Fome: o dilema brasileiro. Rio de Janeiro: Antares

Cruz, R.B. (2013). Usos e apropriações da farinha de mandioca na colonização do Estado do Maranhão e Grão-Pará. Fronteras de la Historia, 18(1), 105-128. Link

Contreras, J., & Gracia, M. (2011). Alimentação, Sociedade e Cultura. Rio de Janeiro: Fiocruz.

Doria, C. (2014). Formação da Culinária Brasileira. Escritos sobre a cozinha inzoneira. São Paulo: Três Estrelas.

Fischler, C. (2011). Commensality, society and culture. Social Science Information, 50(3-4), 528-548. Link

Freixa, D., & Chaves, G. (2012). Gastronomia no Brasil e no Mundo. São Paulo: Senac Nacional.

Freyre, G. (2020). Açúcar: uma sociologia do doce, com receitas de bolos e doces do Nordeste do Brasil. Rio de Janeiro: Global.

Freyre, G. (1996). Manifesto Regionalista. Recife: FUNDAJ, Massangana.

Folha, T.O. (2014). Uso da espectroscopia no infravermelho próximo (NIR) para a avaliação de parâmetros de qualidade de farinha de mandioca. Dissertação, Mestrado em Química, Universidade Federal de Pernambuco, Brasil. Link

Lody, R. (2008). Brasil Bom de Boca: temas de antropologia da alimentação São Paulo: Senac.

Lody, R. (2013). Farinha de mandioca: o sabor brasileiro e as receitas da Bahia. São Paulo: Editora Senac.

Lody, R. (2017). Bahia Bem Temperada: cultura gastronômica e receitas tradicionais. São Paulo: Senac.

Lody, R. (2019a). Dendê: símbolo e sabor da Bahia. São Paulo: Senac.

Lody, R. (2019b). Farinha de Mandioca: o sabor brasileiro e as receitas da Bahia. São Paulo: Senac.

Maciel, M.E. (2005) Identidade cultural e alimentação. In A. M. Canesqui, & R. W. D. Garcia. (orgs.), Antropologia e Nutrição um Diálogo Possível. Rio de Janeiro: Fiocruz.

Marcena, A. (2015). Raspando o Tacho Comida e Cangaço: relações etnogastronômicas entre nômades e sedentários nos sertões nordestinos (1922-1938). Recife: Funcultura.

Menezes, S. S. M. (2013). Comida de ontem, comida de hoje. O que mudou na alimentação das comunidades tradicionais sertanejas? OLAM – Ciência & Tecnologia, 13(2), 31–55. Link

Montanari, M. (2006). Comida como Cultura. São Paulo: Senac.

Montanari, M. (2013). Comida como cultura. São Paulo: Editora Senac São Paulo.

Saldanha, R. M. (2018). Culinária Brasileira, Muito Prazer. Tradições, ingredientes e 170 receitas de grandes profissionais do país. Rio de Janeiro: Alaúde.

Sebrae. (2009). Mandiocultura: derivados da mandioca. São Paulo: Sebrae.

Silva, P. P. (2009). Farinha, Feijão e Carne-seca. São Paulo: Senac.

Zarvos, N. (2004). Multissabores: a formação da gastronomia brasileira. Rio de Janeiro: Senac.

Published

2024-08-14

How to Cite

Campos, F. S., & Regina Bastos, S. (2024). Representation of Northeast Food Culture in Food Books . Revista Rosa Dos Ventos - Turismo E Hospitalidade, 16(3). Retrieved from https://sou.ucs.br/etc/revistas/index.php/rosadosventos/article/view/13055