Accessibility in Tourist Routes in Brazil:

Challenges for Entrepreneurs and Family Farmers

Authors

  • Manoela Carrillo Valduga Universidade Federal Fluminense
  • Eduardo Silva Sant'Anna USP
  • Romário Loffredo de Oliveira
  • Osiris Ricardo Bezerra Marques

DOI:

https://doi.org/10.18226/21789061.v16i3p569

Keywords:

rural tourism, Accessibility, Experiências do Brasil Rural, Brazil, Evaluation Research

Abstract

Accessible tourism is a human right, indicated as a civil and political right by the Convention on the Rights of Persons with Disabilities, endorsed by the United Nations (UN) in 2006. Despite such deference, it is still a distant reality for people with disabilities. In the context of rural tourism, this issue becomes even more challenging, as rural areas often have uneven terrain and limited infrastructure. In addition to technical issues, inclusive adaptations promote hospitality in the rural environment, as they provide an unrestricted welcome, guaranteeing the autonomy necessary for the tourist activity. This study aimed to analyze the perception of hosts on tourist routes in rural areas regarding the accessibility of their enterprises. To achieve this, we opted for a qualitative and exploratory methodological approach. For this, an evaluation survey was carried out through questionnaires applied virtually to 238 representatives of tourist entrepreneurs and family farmers. This sample of participants was part of Experiences of Rural Brazil project, with a nationwide scope. The results indicate a concern with the accessibility of enterprises and openness to making adaptations to improve infrastructure. However, there is still a need for more investment in this area, especially in the availability of promotional materials and training, as well as in attending to different types of disabilities and reduced mobility. The evaluation research proved to be an important methodological contribution to generate reflection in the participants on their own ventures, which could lead to changes in the structure and promote a more inclusive tourism.

Author Biographies

Manoela Carrillo Valduga, Universidade Federal Fluminense

Doutora. Professora na Universidade Federal Fluminense, Niterói, Rio de Janeiro, Brasil. Currículo: http://lattes.cnpq.br/1175724748253107.  E-mail: manoelavalduga@id.uff.br

Eduardo Silva Sant'Anna, USP

Doutor. Professor na Universidade Federal Fluminense, Niterói, Rio de Janeiro, Brasil. Currículo: http://lattes.cnpq.br/6289925381435173. E-mail: essantanna@id.uff.br

Romário Loffredo de Oliveira

Doutorando em Turismo pela Universidade de São Paulo. Currículo: http://lattes.cnpq.br/5221879363864934. E-mail: rohloffredo@ufrrj.br

Osiris Ricardo Bezerra Marques

Doutor. Professor na Universidade Federal Fluminense, Niterói, Rio de Janeiro, Brasil. Currículo: http://lattes.cnpq.br/1401073089905179.  E-mail: osirismarques@id.uff.br

References

Alves, J., Eusébio, C., Saraiva, L., & Teixeira, L. (2020). “Quero ir, mas tenho que ficar”: constrangimentos às práticas turísticas do mercado de turismo acessível em Portugal. Revista Turismo & Desenvolvimento, (34), 81-97. Link

Andrade, H. C. C., Alcântara, V. C., Aldano, A. P. M., & Santos, A. C. (2015). Atribuição de sentidos e agregação de valor: insumos para o turismo rural em regiões cafeicultoras. Revista Brasileira de Ecoturismo (RBEcotur), 8(2), 333-346. Link

Brasil [Ministério do Turismo]. (2010). Turismo Rural: Orientações Básicas. Brasília. Link

Brasil. (2015). Lei 13.146, de 6 de julho de 2015. Link

Carvalho, A. N., & Salinas Chávez, E. (2018). Turismo e hospitalidade no espaço rural: Brasil e Cuba. Revista Rosa dos Ventos - Turismo e Hospitalidade, 10(1), 59-70. Link

Contandriopoulos, A.-P. (2006). Avaliando a institucionalização da avaliação. Ciência & Saúde Coletiva, 11(3), 705-711. Link

Damas, M. T. (2020). Turismo Sustentável: reflexões, avanços e perspectivas. Revista Brasileira de Ecoturismo (RBEcotur), 13(2), 310-327. Link

Duarte, D. C., Borda, G. Z., Moura, D. G., & Spezia, D. S. (2015). Turismo acessível no Brasil: um estudo exploratório sobre as políticas públicas e o processo de inclusão das pessoas com deficiência. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, 9(3), 537-553. Link

Duarte, D. C., & Honorato, T. S. (2020). Turismo cultural acessível: a percepção dos gestores dos principais teatros de Brasília. Turismo - Visão e Ação, 22(3), 575-596. Link

Duarte, D. C., & Oliveira, G. A. (2018). Potencialidades para o turismo rural acessível: um levantamento na Região de Planaltina – Distrito Federal. Revista Hospitalidade 15(1), 1-25. Link

Ferst, M. C. S., Coutinho, J. I. S., & Menezes, H. R. (2020). Acessibilidade em meios de hospedagem: o uso de processos inovadores no atendimento das necessidades do turista com deficiência. Turismo, Visão e Ação, 22(3), 446-462. Link

Fontes, A., & Monteiro, I. (2009). O Projeto “Lousã, destino de turismo acessível”: um estudo de caso da aplicação de uma abordagem sistémica ao Turismo Acessível. Revista Turismo e Desenvolvimento, 11, 61-72. Link

Fragelli, C., Irving, M. A., & Oliveira, E. (2019). Turismo: fenômeno complexus da contemporaneidade? Caderno Virtual de Turismo, 19(3), 1-17. Link

Instituto Português de Qualidade (2010). NP 4494. Turismo de habitação e turismo no espaço rural Requisitos da prestação do serviço e características. Link

Izaias, A., Flores Soares, P., & Savi Mondo, T. (2022). Avaliação da qualidade de serviços percebida por visitantes do Museu do Amanhã – Rio de Janeiro. Marketing & Tourism Review, 7(1), 1-35. Link

Kastenholz, E., Carneiro M. J., Marques, C., & Loureiro, S. (2018). The dimensions of rural tourism experience: impacts on arousal, memory, and satisfaction. Journal of Travel and Tourism Marketing, 35(2), 189-201. Link

Lacerda, J. S., Mano, R. F., Abreu, N. R., & Baldanza, R. S. (2016). O respeito fez check in!: Entendendo a dimensão atitudinal e programática nos hotéis sob a visão dos gestores hoteleiros e dos consumidores com deficiência física. Podium Sport, Leisure and Tourism Review, 5(2), 86-98. Link

Lassance, A. (2020). What Is a Policy and What Is a Government Program? A Simple Question With No Clear Answer, Until Now. Rochester, NY. Link

Mendonça F., & Dias, M. A. (2019). Meio Ambiente e Sustentabilidade. Curitiba: Intersaberes.

Michopoulou, E., Darcy, S., Ambrose, I., & Buhalis, D. (2015). Accessible tourism futures: the world we dream to live and the opportunities we hope to have. Journal of Tourism Futures, 1(3), 179-188. Link

Mondo, T. S. (2014). Tourqual: Proposta de um modelo de avaliação da qualidade de serviços em atrativos turísticos. Tese, Doutorado em Administração, Universidade Federal de Santa Catarina, Brasil. Link

Pita, M. P. S. (2009). Una aproximación a la accesibilidad turística: por um turismo para todos. ROTUR – Revista de Ocio y Turismo, 2(1), 157-173. Link

Olim, L. R. D., Carvalho, A. N. P., & Campanella, S. C. (2022). Turismo acessível e compliance. Revista Pan-Americana De Direito, 2(1). Link

Organização das Nações Unidas [ONU]. (2015). Transformando Nosso Mundo: A Agenda 2030 para o Desenvolvimento Sustentável. Link

Rodrigues, I. M., & Valduga, V. (2021). Turismo acessível para pessoas com deficiências: a produção científica dos periódicos de turismo do Brasil. Turismo em Análise, 32(1), 59-78. Link

Rossi, P. H., Lipsey, M. W., & Henry, G. T. (2018). Evaluation: A systematic approach. Sage.

Saldaña, J. (2013). The Coding Manual for Qualitative Researchers. Sage.

Silva, M. S. da, & Ferreira, H. C. H. (2023). Turismo rural e agricultura familiar: uma revisão sistemática de literatura. Rosa dos Ventos - Turismo e Hospitalidade, 15(2), 470-487. Link

Tavares, B. C., & Tomé, M. B. T. (2022). Turismo cafeeiro: experiências, expectativas e percepções de pessoas com deficiência visual. CULTUR – Revista de Cultura e Turismo, 16(2), 1-22. Link

Tavares, D., Santos, L., & Mondo, T. S. (2022). Chegando bem ao Cristo Redentor? : Uma análise da qualidade do Trem do Corcovado (RJ) pelo método TOURQUAL. Revista de Turismo Contemporâneo, 10(3), 493-515. Link

United Nations (2024). Department of Economic and Social Affairs- Social Inclusion. Link

Valduga, M. C., Oliveira, R. L., Silva, M. S., & Tavares, B. C. (2021). Inovação e empreendedorismo no turismo rural: limites e potencialidades de novas tendências no cenário brasileiro. Revista Acadêmica Observatório de Inovação do Turismo, 15(3), 25-51. Link

Zimmermann, A. (1998). Planejamento e organização do turismo rural no Brasil. In: Almeida, J. A., Froehlich, J. M. K., & Rield, M. (orgs.), Turismo rural e desenvolvimento sustentável. Santa Maria: UFSM.

Published

2024-08-14

How to Cite

Valduga, M. C., Silva Sant’Anna, E., Loffredo de Oliveira, R., & Bezerra Marques, O. R. (2024). Accessibility in Tourist Routes in Brazil: : Challenges for Entrepreneurs and Family Farmers . Revista Rosa Dos Ventos - Turismo E Hospitalidade, 16(3). https://doi.org/10.18226/21789061.v16i3p569