Use of coverage plants in vine culture: effects in soil and plant

Authors

  • Anderson Bedin Molon Universidade de Caxias do Sul
  • Elaine Damiani Conte Universidade de Caxias do Sul

DOI:

https://doi.org/10.18226/25253824.v9.n14.06

Keywords:

soil, productivity, white oats, rye, fodder radish

Abstract

Soil quality must guarantee multiple functionalities, maintaining productivity, biodiversity, and environmental health. Responsible management practices and crop coverage are essential to reducing inputs and ensuring sustainability and agricultural quality. This work aimed to evaluate the effect of using different cover crops on the Bordô grapevine crop. The project was carried out in Flores da Cunha, Rio Grande do Sul, in a Bordô grape vineyard. The experiment area is 664 m². Without irrigation, the vines are grown on a trellis system with Paulsen 1103 rootstock. Four cover crop treatments were tested: mix (forage turnip, white oat, rye), white oats, rye, and spontaneous plants. Each treatment used a line of plants, with 12 evaluated each, divided into four plots (replications) of five plants. The production of fresh and dry matter of cover crops, soil compaction through resistance to penetration, chlorophyll index, leaf nutrient content, average bunch weight, number of bunches per plant, soluble solids content, and vine productivity were assessed. The fresh and dry matter of the cover crops was higher in the consortium of white oats, rye, and fodder radish. Furthermore, treatment with a consortium of cover crops significantly reduced soil resistance to penetration. Nitrogen, magnesium, boron, and manganese were at normal levels in the leaves, calcium was insufficient, and phosphorus, zinc, copper, and iron were excessive. Chlorophyll a was higher in treatments with intercropping and rye. The use of cover crops significantly increased productivity but did not affect grape quality in the first year of implementation. Therefore, using cover crops, intercropping with white oats, rye, and forage turnip provides a better root environment, resulting in a gain in productivity.

References

MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P.; LAZZAROTTO, J. J. A Viticultura de Mesa no Brasil. Produção para o Mercado Nacional e Internacional. Territoires du vin, n. 9, 2018.

SEAPI – Secretaria da Agricultura, Pecuária, produção Sustentável e Irrigação, Governo do Estado do Rio Grande do Sul. Disponível em: <https://www.agricultura.rs.gov.br/dados-da-safra-de-2022-sao-apresentados-na-reuniao-da-camara-setorial-da-uva#:~:text=A%20safra%20de%20uva%20para,uvas%20vin%C3%ADferas%2C%20americanas%20e%20h%C3%ADbridas>. Acesso em: 10 ago. 2023.

SISDEVIN/SDA – Sistema de Cadastro Vinícola - Secretaria Estadual da Agricultura, Pecuária, Produção Sustentável e Irrigação. Disponível em: <https://www.agricultura.rs.gov.br/upload/arquivos/202309/05115712-sisdevin-2023-safra-da-uva-e-producao-vitivinicola-resumo.pdf>. Acesso em: 10 mar. 2024.

PIZOL, José Vitor. Saúde do solo: saiba o que é e garanta um solo saudável. Nutrição de safras. 2023. Disponível em: <https://nutricaodesafras.com.br/saude-do-solo>. Acesso em: 15 mai. 2024.

GOMES, A. S. Qualidade do solo: conceito, importância e indicadores da qualidade, Revista Cultivar, 2015. Disponível em: <https://revistacultivar.com.br/artigos/qualidade-do-solo-conceito-importancia-e-indicadores-da-qualidade>. Acesso em: 18 de ago. 2023.

MENDES, I. de C., SOUZA, D. M. G. de, REIS JUNIOR, F. B. dos, LOPES, A. A. de C. Bioanálise de solo: como acessar e interpretar a saúde do solo. 2018. Disponível em: <https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1110832>. Acesso em: 10 out. 2023.

ZONTA, J. H. et al. Práticas de conservação de solo e água. 2012. Disponível em: <https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/928493>. Acesso em: Acesso em: 20 set. 2023.

LOPES, E. L. Efeito da compactação do solo no desenvolvimento de nabo forrageiro e sua ação como descompactador biológico. 2017. Trabalho de Conclusão de Curso. Universidade Tecnológica Federal do Paraná. Disponível em: <https://riut.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/11457>. Acesso em: 10 out. 2023.

VERDUM, R.; VIEIRA, C. L.; CANEPPELE, J. C. G. Métodos e técnicas para o controle da erosão e conservação do solo. 2016. Disponível em: <https://www.lume.ufrgs.br/bitstream/handle/10183/189684/001007309.pdf.>. Acesso em: 20 set. 2023.

LEPSCH, I. F. Formação e conservação dos solos. Oficina de textos, 2016. Disponível em: <https://books.google.com.br/books?hl=pt-BR&lr=&id=NH8LDAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT7&dq=LEPSCH,+I.+F.+Forma%C3%A7%C3%A3o+e+conserva%C3%A7%C3%A3o+dos+solos.+Oficina+de+textos,+2016.&ots=V46fYcBBKB&sig=qUSQiSIYrQSgjBuzWZl2XXjwiQw#v=onepage&q=LEPSCH%2C%20I.%20F.%20Forma%C3%A7%C3%A3o%20e%20conserva%C3%A7%C3%A3o%20dos%20solos.%20Oficina%20de%20textos%2C%202016.&f=false>. Acesso em: 06 de set de 2023.

SOBUCKI, L., RAMOS, R. F., BELLÉ, C., & ANTONIOLLI, Z. I. Manejo e qualidade biológica do solo: uma análise. Revista Agronomia Brasileira, v. 3, n. 3, 2019. https://doi.org/10.29372/rab201904

ZALAMENA, J.; DE MELO, G. W. B. Uso e manejo de plantas de cobertura em vinhedos jovens e em produção. 2016. Disponível em: <https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1065868>. Acesso em: Acesso em: 20 set. 2023.

ZALAMENA, J. et al. Produtividade e composição de uva e de vinho de videiras consorciadas com plantas de cobertura. Pesquisa agropecuária brasileira, v. 48, p. 182-189, 2013. https://doi.org/10.1590/S0100-204X2013000200008

DE JESUS, O. de F.; UNGARATTI, D. J.; GIACOBBO, C. L., Benefícios da cobertura vegetal de solo em pomar de videira. SEPE-Seminário de Ensino, Pesquisa e Extensão da UFFS, v. 2, n. 1, 2012.

TIECHER, T. Práticas alternativas de manejo visando a conservação do solo e da água. Porto Alegre, RS: UFRGS, 2016. Disponível em: <https://www.researchgate.net/profile/Gustavo-Schiedeck/publication/309291480_VERMICOMPOSTAGEM_COMO_ALTERNATIVA_PARA_O_TRATAMENTO_DE_RESIDUOS_NAS_PROPRIEDADES_RURAIS_DO_SUL_DO_BRASIL/links/583d56be08ae502a85e5574b/VERMICOMPOSTAGEM-COMO-ALTERNATIVA-PARA-O-TRATAMENTO-DE-RESIDUOS-NAS-PROPRIEDADES-RURAIS-DO-SUL-DO-BRASIL.pdf>. Acesso em: 20 set. 2023.

DE MORAES, M. T., DEBIASI, H., FRANCHIN, J. C., DA SILVA, V. R. Benefícios das plantas de cobertura sobre as propriedades físicas do solo. Práticas alternativas de manejo visando a conservação do solo e da água, p. 34-48, 2016.

NASCIMENTO JUNIOR, A. do. Cultivo de centeio. 2014. Disponível em: <https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1155365>. Acesso em 10 de set. de 2023.

BARROS, T. D., Jardine, J. G. Nabo-forrageiro. Embrapa agroenergia. Disponível em: <https://www.embrapa.br/agencia-de-informacao-tecnologica/tematicas/agroenergia/biodiesel/materias-primas/nabo-forrageiro>. Acesso em: 05 de jul. 2024.

TIECHER, T. Práticas alternativas de manejo visando a conservação do solo e da água. Porto Alegre, RS: UFRGS, 2016. Disponível em: <https://www.researchgate.net/profile/Gustavo-Schiedeck/publication/309291480_VERMICOMPOSTAGEM_COMO_ALTERNATIVA_PARA_O_TRATAMENTO_DE_RESIDUOS_NAS_PROPRIEDADES_RURAIS_DO_SUL_DO_BRASIL/links/583d56be08ae502a85e5574b/VERMICOMPOSTAGEM-COMO-ALTERNATIVA-PARA-O-TRATAMENTO-DE-RESIDUOS-NAS-PROPRIEDADES-RURAIS-DO-SUL-DO-BRASIL.pdf>. Acesso em: 20 set. 2023.

HANSEN, Pedro Henrique et al. Forage turnip: potential of the species as a soil decompactor, nutrient recycler and biomass producer. Research, Society and Development, v. 12, n. 2, p. e11612239863-e11612239863, 2023. https://doi.org/10.33448/rsd-v12i2.39863

JANDREY, Douglas Batista. Compactação de solos agrícolas. Disponível em: . Acesso em: 08 de jul. 2024.

TORRES, Jose Luiz Rodrigues; PEREIRA, Marcos Gervasio; FABIAN, Adelar José. Produção de fitomassa por plantas de cobertura e mineralização de seus resíduos em plantio direto. Pesquisa agropecuária brasileira, v. 43, p. 421-428, 2008. https://doi.org/10.1590/S0100-204X2008000300018

MOSER, GLAUCIA REGINA ZAFERI et al. Compartimentalização em videiras do nitrogênio derivado de resíduos de centeio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012.

LEHMANN, Duane Heloisa et al. Soil cover in vineyards modifies soil properties and nutritional status of the vines. Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 15, n. 3, p. 198-207, 2016. https://doi.org/10.5965/223811711532016198

ZALAMENA, Jovani et al. Estado nutricional, vigor e produção em videiras cultivadas com plantas de cobertura. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 35, p. 1190-1200, 2013. https://doi.org/10.1590/S0100-29452013000400030

AMBROSINI, Vítor Gabriel et al. Capítulo 6 Impacto do excesso de cobre e zinco no solo sobre videiras e plantas de cobertura. In: MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A. Calagem, adubação e contaminação em solos cultivados com videiras. Bento Gonçalves, RS: Embrapa uva e Vinho, p. 91-110, 2016. (Embrapa uva e Vinho. Documentos, 100). Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/1065884/1/Impactodoexcessodecobreezinconosolosobrevideiraseplantasdecobertura.pdf Acesso em: 29 de jul. 2024.

COLODETTI, Tafarel Victor et al. Perda de biomassa causada pela deficiência de macronutrientes em Crambe abyssinica. Enciclopédia Biosfera, v. 9, n. 17, 2013. Disponível em:https://www.conhecer.org.br/ojs/index.php/biosfera/article/view/3181. Acesso em:29 de jul. 2024.

AMARANTE, Cassandro Vidal Talamini et al. Quantificação da área e do teor de clorofilas em folhas de plantas jovens de videira'Cabernet Sauvignon'mediante métodos não destrutivos. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 31, p. 680-686, 2009. https://doi.org/10.1590/S0100-29452009000300009

Published

2025-05-28

How to Cite

Bedin Molon, A., & Damiani Conte, E. (2025). Use of coverage plants in vine culture: effects in soil and plant. Interdisciplinary Journal of Applied Science, 9(14), 1–7. https://doi.org/10.18226/25253824.v9.n14.06